Senebetennelse

Senebetennelse oppstår som følge av overbelastning eller irritasjon av en sene. Dette er kroppens måte å beskytte seg selv mot for høy belastning eller skade. Med betennelsen kan det oppstå rødhet, smerte og hevelse. Ca. 20% av muskel- og skjelettplager skyldes senerelaterte lidelser. De kan oppstå akutt, men knyttes oftest til fysisk aktivitet. 

Senebetennelser deles ofte inn i akutt og kroniske senebetennelser. Akutte tilstander oppstår hurtig med vanlige betennelsessymptomer (rødhet, smerte, hevelse) mens kroniske tilstander oppstår over tid, oftest grunnet overbelastning. Om kroniske tilstander brukes ofte begrepet «tendinopati» da det er lite inflammasjonsprosesser knytte til skaden. Det er derimot forandringer i senevev som oftest er årsaken til tendinopati. 

Symptomer

Akutt senebetennelse oppstår ofte med smerte, rødhet og hevelse og ofte etter skade eller overbelastning av senen. Ved kroniske tilstander (tendinopati) oppleves ofte en dyp, verkende smerte og redusert funksjon i senen. 

Vanlige områder for tilstanden er:

  • Albue (tennis- og golfalbue, bicepssenen)
  • Skuldre (rotator cuff)
  • Håndledd
  • Ankel (Akillessenen)
  • Kne (Patellarsenen)

Årsaker

Disponerende faktorer er alder, kjønn, genetikk og systemsykdommer som f.eks. diabetes og nyresykdom. Andre faktorer er treningsmengde og intensitet, for rask økning i treningsbelastning og feil skotøy.

Hva kan fysioterapeuten tilby

Behandlingen vil rette seg mot aktuell sene. Riktig trening har påvist god effekt mot tilstanden. I tillegg kan massasje og passive teknikker benyttes. Fysioterapeuten vil være i stand til å identifisere problemet og legge opp et behandlingsprogram deretter. Øvelser kan gjennomføres med fysioterapeut og på egen hånd. 

Fysioterapeut